Rólunk Szolgáltatásaink Aukciók Árverési feltételek Kapcsolat Regisztráció/Belépés
Menü
KosárKosár HUHU ENEN
nyil

Kérem adja meg az értesítési adatait

.
Mégse

Kérem adja meg az értesítési adatait

.
Mégse

Meissen csokoládés csésze 18.sz eleje, 1730-1763

  • ritka, porcelán, kézzel festett romantikus jelenet mind két oldalán, dúsan festett aranyozás, két oldali csészefül, Meissen kék máz alatti jelzés
  • Méret: magasság: 8cm átmérő: 7,8cm

Ár: 130.000 HUF

Érdeklődöm

Erős Ágost szász választófejedelem szenvedélyes gyűjtő volt. Drezdai Japán Palotáját kínai és japán porcelánok díszítették. Gyűjteménye páratlanul gazdag volt, mintegy hatezer darabot számlált. Olyan sokat költött porcelánra, hogy udvarában a keleti porcelánkereskedőket "Szászországi porcelánfejű uzsorásainak" nevezték. Erős Ágost szorgalmazta a csodálatos, ismeretlen anyag titkának, az "arcanum"-nak megfejtését, mellyel már régóta kísérleteztek eredménytelenül. (A hollandiai Delftben 1650-ben egy fazekasmesternek sikerült utánoznia a kínai porcelánt. Ez volt a híres delfti fajansz.)

Először Johann Friedrich Böttger, a fejedelem alkimistája állított elő porcelánt. Eredetileg aranycsinálással bízták meg, de az nem sikerült neki. Találmánya azonban többet ért az aranynál. Első mintáit 1709-ben mutatta be az udvarnál. A fejedelem 1710-ben elrendelte a Királyi Porcelánmanufaktúra felállítását a meisseni várban, az Albrechtsburgban. Böttger a festést még nem tudta tökéletesen megoldani. Az edényeket alacsony hőfokon beégethető arany, ezüst és fekete festéssel díszítették. Kékkel festett porcelánt 1717-ben sikerült előállítani. Az első virágkor Johann Gregorius Hörold nevéhez fűződik. Ő alakította ki a gyár festői stílusát, alkalmazta a chinoserie díszítésmódot a porcelánokon. Az edényeken a miniatűr kínai életképek, tájképek, egzotikus keleti virágok, madarak, sajátos megfogalmazásban jelentek meg. Úgy, ahogy azokat az európaiak elképzelték. A termékeket először Merkur-pálcával jelölték meg. Az 1720-as évektől kezdték használni a közismert, máz alatti kékkel festett (a szász címerből vett) két kardot.

Kapcsolat

1111 Budapest, Bartók Béla 34.
(Gárdonyi tér)

Tel: 06 (1) 784 5852

Mobil: 06 (20) 519 0891

E-mail: href="mailto:moc!pont!trafoadob!kukac!ofni">moc!pont!trafoadob!kukac!ofni

Nyitva: H-P: 10:00 - 18:00

facebook instagram

Bank logo